Goede voornemens 2021

Heb jij goede voornemens?

Het is alweer 2 januari en ongeveer 40% tot 50% van alle Nederlanders starten het jaar met goede voornemens. Van deze 40% tot 50% van alle mensen met goede intenties valt er ongeveer 80% af binnen de eerste paar dagen en op jaarbasis haalt slechts 4% tot 8% zijn of haar doel! Om ervoor te zorgen dat ook jij bij die 4% tot 8% valt hebben we een aantal tips voor je goede voornemens opgeschreven.

  • Koppel je goede voornemens aan bestaande gewoontes
    Wil jij bijvoorbeeld elke dag een half uur sporten? Doe dit dan op een vast tijdstip bijv. ’s avonds net voor het tandenpoetsen. Tandenpoetsen is iets wat in je vaste routine zit en daardoor is het makkelijker om een nieuwe uitdaging dagelijks uit te voeren.
  • Bedenk intenties in plaats van doelen
    Doelen liggen in de toekomst en zijn makkelijk om uit te stellen. Intenties plaats je vanuit het huidige moment en zijn zaken waarmee je direct aan de slag kunt. Wat kan je nu al doen aan je goede voornemen?
  • Wees niet te streng voor jezelf maar hou vol
    Elke verandering heeft tijd nodig. Het duurt gemiddeld  42 dagen (6 weken) voordat je nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Wees dus niet te streng als je in oud gedrag terugvalt. Vier de momenten als je nieuw gedrag hebt uitgevoerd en beloon jezelf.
  • Wees intrinsiek gemotiveerd
    Bedenk goed waarom je dit goede voornemen hebt. Waarom wil je dit zo graag? Wat zijn je drijfveren en wat draagt het bij? Als externe factoren een rol spelen is de kans dat je terugvalt groter. Ben je intrinsiek gemotiveerd dan is de kans dat je je goede voornemens haalt vele malen groter! Intrinsieke motivatie is de sterkste en meest duurzame vorm van motivatie. Want dan wil je iets, geloof je in jezelf en doe je het!
  • Samen doelen behalen
    Heb je goede voornemens zoals meedoen met dry january, stoppen met roken of gezond eten? Doe het dan samen met je partner, huisgenoot of vrienden. Door samen aan deze doelen te werken wordt het een heel stuk makkelijker. Je krijg meer verantwoordelijkheid, je motiveert elkaar en je kan elkaar steunen. Er is namelijk niets zo vervelend dat jij verleid wordt door je omgeving waardoor je misschien toch weer een biertje of sigaret pakt.
  • Schreeuw het van de daken
    Als jij tegen iedereen in je omgeving zegt wat je goede doelen zijn, waarmee je start en waarom je stopt met bepaalde minder goede gewoontes is het makkelijker om vol te houden.
  • Wees realistisch
    De reden waarom een doel vaak niet lukt, is omdat het eigenlijk een onrealistisch doel is. Zorg er dus voor dat je doel haalbaar is. Wil je bijvoorbeeld 20 kilo afvallen? Start dan eerst met 3 kilo en zet een vervolg doel. Zo haal je voldoening omdat je doel gelukt is en wordt je alleen maar extra gemotiveerd!

Werk samen met een coach
Een coach kan je net dat steuntje in de rug geven waardoor jij je doelen wat makkelijker behaalt. Wil jij dit jaar nieuwe inzichten voor je werk? Wil jij zonder stress en uitgerust je bedrijf runnen? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op!