Burn-out: zoveel meer dan een persoonlijk falen?(Renate Breuer)

Stress | Angsten | Burn-out. Wij helpen je!

(Renate Breuer schreef hier eerder een blog over op 23 september 2017 waarin ik mijn verhaal herkende. Haar titel omvat eigenlijk echt alles). Hieronder aangevuld met mijn verhaal.

Dat is de juiste titel ze ze gebruikte voor haar blog en goed past bij mijn blog voor dit onderwerp waar ik me zo in herken. ‘Burn-Out’. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik (Alexander) weer een meer iets persoonlijkere blog aan het schrijven was. Dat het moest gebeuren. Hoewel ik in het woord ‘moeten’ niet geloof legde ik me toch die drang op. ‘Moeten‘ blokkeert je ook meteen direct en geeft je geen keuzes. Het herinnerde mij aan Schrijfster, coach en ervaringsdeskundige Renate Breuer die ik enkele jaren geleden heb ontmoet en waar ik het gesprek over Burn-out zijn aangegaan. Renate gaf het in ook al in haar blog aan: ‘Niet omdat ik zo nodig met mijn billen bloot wil maar dat ik ook in mijn kwetsbare kant mag laten zien.’ Zelfhulp technieken en tools, maar ook boeken bestaan er toch al genoeg en ja, er bestaan er daar ook een paar goeie van. Dat ga ik net als haar dus ook niet nog eens dunnetjes overdoen. Daarover ben ik het met haar eens.

Persoonlijk inzicht

Daarom alvast dit blogje dat ik gebruik voor persoonlijk inzicht. De befaamde ‘schop onder je kont’. Iedereen heeft dat soms wel eens nodig om ander inzicht te krijgen. Je bloot geven is eigenlijk de binnenkant van een burn-out laten zien zoals Renate het ook zo mooi verwoord. Een blog wat ze schreef dat in dit geval toevallig haar verhaal was maar eigenlijk ook mijn verhaal is geworden. Het verhaal van herkenning en begrip, maar ook van inzichten en zoveel meer. Herken jij dit ook?

Want inderdaad, burn-out signalen zijn in mijn gedachtegang en ervaring nooit een verhaal op zichzelf, maar juist de personen die ermee te maken krijgen zoals de persoon zelf maar ook de omgeving. Zowel privé als zakelijk. Ook ik voelde me helemaal alleen en niet gehoord. Ik ging steeds meer en harder werken, maar ook steeds extremer sporten. Stilzitten durfde ik niet meer. Zomaar een gesprek met iemand aangaan ook niet want stel eens voor dat ik stil ga zitten. Toch wilde ik verbinding maken, maar ik duwde eigenlijk iedereen weg, ik sloot letterlijk iedereen buiten.

Wat krijg je dan! Mensen in je nabije omgeving zijn dan vaak geschrokken en kijken dan het liefst even de andere kant uit. Heel begrijpelijk, want hoe ga je daar mee om. Dat is nog best een dingetje. Dit zowel zakelijk als privé. Want wat moet je eigenlijk met zo’n collega? Waardoor is die persoon nu zo anders geworden? En hoe moet het nu met het werk waar we samen mee aan de slag waren gegaan? Hij maakt steeds verkeerde beslissingen waardoor het project niet meer loopt? Snapt hij het niet? Dat zijn vragen die bij mij door mijn hoofd speelde. Ik dacht dat andere mensen zo over mij zouden denken. Ik dacht namelijk zo ook over anderen. Ik had gefaald dacht ik, dus ging ik weer….!

Doordat we niet weten om te gaan met deze dilemma’s denken we vaak in zelf beschermde termen zoals. Ik ben daar te nuchter voor. In mijn omgeving of met mij gebeurt dat niet. Totdat….! Ik (her)kende de signalen niet. Ik duwde mijn gezin aan de kant, mijn vrienden liet ik links liggen en ging door met dag en nacht werken. Totdat ik echt helemaal vast liep en in gesprek kwam met een persoon die ik eigenlijk helemaal niet kende.. Deze persoon herkende de signalen en nam tijd voor mij. Hij was een buitenstaander, dus het voelde meteen wel vertrouwd en veilig. Hoe raar het misschien ook klinkt. Hij liet me praten tot ik niet meer kon. Ik was leeg maar eigenlijk ook heel blij. Mijn eerste nieuwe stap was gezet. Beetje bij beetje begon de wereld mij weer een beetje beter en anders te zien. Mijn omgeving begon mij ook iets beter te snappen. Maar nog belangrijk was dat ik het begreep en accepteerde wat er met mij aan de hand was. Dat was ook de eerste dag dat ik de hele nacht had doorgeslapen. Ik schaamde me maar was ook weer trots en vooral heel gelukkig. Het kon dus toch anders.

Herken jij iemand of ben jij die iemand die Stress | Angst | burn-out signalen heeft? Dan zeg ik, negeer het niet, neem direct actie want: ‘He ‘het is oké, praat er samen eens echt over. Dat is de eerste belangrijkste stap. Hoe? Onze coaches van en adviseurs kunnen je helpen. Deze brengt je meteen met onze partners van de VitaliteitsGroep in contact. Luister eens oprecht en geïnteresseerd in de ander. Op een bepaalde manier hebben we er allemaal mee te maken. Want wie kent er niemand die al eens onderuit is gegaan of al op die weg zit? Vaak net de persoon waarvan je het nooit had verwacht. En wat betekent dat eigenlijk?

Als je partner Burn-out signalen heeft wat dan? Je kunt je niet zomaar onttrekken aan deze omgeving, en je wil de ander ook niet in de steek laten. Toch is het een proces van je partner, niet van jou. Dat maakt het lastig, maar bied ook meteen nieuwe mogelijkheden. En zijn het, maar beperkte dingen die je kunt doen? Ze zijn wel heel belangrijk. Het is een proces en geen knop dat je zomaar weer aanzet of uit zet. Heel belangrijk is het om toch in contact te blijven met je geliefde, ook als deze geneigd is zich af te sluiten.

Schrijfster Renate Breuer, zoals ze zelf zegt ‘een van de meest a-politieke persoon ben die je ooit gaat tegenkomen’, besloot om haar verhaal te delen door op te schrijven in haar boek ‘De averechtsheid van de dingen’ haar manier aan te pakken. “Geen vurig manifest tegen de wereld van vandaag dus (oké, soms toch wel een beetje), ook geen zelfhulpboek met tips & tricks die een snelle genezing garanderen. Gewoon een eerlijk verhaal dat gaat over de periode in haar leven waarbij ik juist mezelf heel goed in herken om uiteindelijk de pedalen kwijt te raken” zoals ze dat zo mooi en herkenbaar zegt.

Stress | Angst | Burn-out gaat over zoveel meer. Tijdens een NLP-hypnosesessie die ik ooit eens zelf onderging waarin ik van mijn bestaan diende terug te keren. Herkende ik eindelijk ook net als anderen, dat het zaadje voor een burn-out ook samengaat met de omstandigheden en plaats waarin je dan op dat moment verkeerd. Als je dat bij elkaar optelt dan heb je de juiste ingrediënten bij elkaar om iets te laten mislukken, in dit geval ben je dat helaas zelf.

Daarna zit er niks anders op dan herkennen, accepteren en het ontrafelen van je chaos in je brein en jouw leven op dat moment. Nooit zul je nog dezelfde zijn als daarvoor, gelukkig maar want dat wil je ook niet meer. Heel confronterend toch? Goede nieuws is er ook, je wilt ook echt nooit meer dezelfde persoon zijn als vroeger.  Je wordt de beste 2.0 van jezelf hoor ik nu vaak om me heen. En het mooie is dat je het dit keer niet alleen hoeft te doen. Een coach mag je hiermee helpen.

Het klinkt simpel, maar doe je het niet dan blijkt het verhaal nog lang niet afgelopen te zijn om die pedalen terug te vinden. De worsteling met de rest van de wereld word zonder hulp zo mogelijk nog groter, ingewikkelder en uitdagender dan die met jezelf al is geweest. Het onbegrip lijkt nu nog meer vergroot te zijn. Voor mij stonden de tekenen voordat het besef kwam van burn-out, wel degelijk gelijk aan ‘falen’.

Burn-out wordt gelukkig steeds vaker als een maatschappelijk probleem gezien. Samen kunnen we dit beter en beter oplossen. Veel aandacht gaat nu naar preventie. Elkaar opnieuw opvoeden hoort daar soms ook bij. Nu helemaal in deze tijd van de coronacrisis. Je hoort overal dat mensen er begrip voor krijgen en aandacht ervoor afdwingen. Er komt gelukkig veel meer aandacht bij bedrijven, ondernemers en managers voor dit onderwerp. Het is niet helemaal meer het een individu is die gefaald heeft. Samen hebben we dan gefaald, maar ook samen mogen we nieuwe mogelijkheden gaan onderzoeken. Samen bouwen aan een nieuw perspectief.

Gelukkig bewijst relatief makkelijke manieren met een goede coach dat het ook wel degelijk leven na een burn-out bestaat. Je nieuwe 2.0 versie. En dat die misschien zelfs wel veel mooier is dan je je ooit had durven voor te stellen. Je hoeft niet meer 7 dagen in de week 24 uur per dag aan te staan. Ga met elkaar in gesprek. Voorkomen is beter dan genezen!

Werk samen!
Een coach kan je net dat steuntje in de rug geven waardoor jij je doelen wat makkelijker behaalt. Wil jij dit jaar nieuwe inzichten voor je werk? Wil jij zonder stress en uitgerust je bedrijf runnen of je loopbaan hervatten? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op! Binnen 24 uur heb je een intakeafspraak staan.

Vergelijkbare berichten