In de ban van staken of bewegen?

Staken of bewegen?  Boeren, leraren en zorgmedewerkers… om belangrijke redenen leggen zij de boel stil. Maar eigenlijk is staken de start van beweging en motivatie. Een heel lastig project. Blijkbaar…

Staken of bewegen? 

Boeren, leraren en zorgmedewerkers… om belangrijke redenen leggen zij de boel stil. Maar eigenlijk is staken de start van beweging en motivatie. Een heel lastig project.

Blijkbaar zien deze beroepsgroepen geen andere weg meer om gehoord te worden. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat het hen in essentie niet gaat om geld. Dat idee is echt te kort door de bocht en roept ook weerstand op, want zo slecht hebben we het financieel allemaal in het algemeen nu ook weer niet.

Maar daar gaat het is dan ook niet om. Het gaat om deze vraag: “Hoe haal je voldoening uit je werk als je weet dat je je werk niet goed doet?” En hoe moeilijk is dat als je daar voor je gevoel zelf niet eens de controle over hebt: je kunt je werk niet goed doen, door allerlei omstandigheden. Jij als leraar heeft genoeg collega’s nodig om alle leerlingen de aandacht te geven waarvan hij weet dat ze die nodig hebben.

KWALITEIT

De boer kan geen hoogstaande kwaliteit blijven leveren als de prijs van milieumaatregelen, hoe belangrijk ook, consequent en te eenzijdig op zijn bordje wordt gelegd.

De zorgmedewerker ziet zijn patiënten lijden door een gebrek aan collega’s. Het gaat om maatschappelijke basisbehoeften: het geluk en de ontwikkeling van onze kinderen, gezonde kwaliteitsvoeding, zorg voor onze zieken. Het is ook onbegrijpelijk dat voor hun belangrijke werk niet meer aandacht en waardering lijkt te zijn. Zij zeggen eigenlijk: “Zie wat ik nodig heb! Ik wil mijn werk goed kunnen doen, snap je niet dat daarvoor geld nodig is?”

Wat ik de stakers wens is dat de beweging die zij zoeken komt. Dat zij vanuit de politiek en de maatschappij gaan ervaren dat ze gewaardeerd worden. Maar wat ik hen nog meer wens is dat zij op zoek gaan naar de beweging die zij bij zichzelf in gang kunnen brengen. Dat het samen staken hen sterker maakt en vertrouwen geeft om stappen te zetten. Dan kunnen zij ook als individu weer het roer in eigen hand nemen: zelf de koers in hun werkzame leven bepalen.

Het staken, het stilstaan zal hen in beweging brengen.

Mensen die bij mij komen voor loopbaanadvies of life coaching zijn vaak gedwongen om stil te staan. Zij dreigen vast te lopen of zijn dat al. Met mindfulness en NLP-technieken onderzoeken we waardoor die stilstand is ontstaan en zoeken we naar de plek waar de beweging ingezet kan worden om weer vooruit te komen. Door letterlijk te bewegen en naar buiten te gaan komt het plezier en de energie weer terug. Bij iedereen!

Alexander van Hedel, carrière en ondernemerscoach en zijn team kan je persoonlijk hierin verder inspireren, ondersteunen en begeleiden. Geïnteresseerd geraakt?
Klik dan HIER vul het formulier in en Alexander zal spoedig met je in contact komen. Je kunt vrijblijvend je vraag stellen en Alexander zal je indien gewenst, advies geven. Hij zal je zeker gaan inspireren.

Vergelijkbare berichten